Cukor: Biely jed číha všade
Nájdete ho v každej malinovke, dresingu. kečupe, cereáliách, dokonca aj v sušenom tabaku. Lekári čoraz hlasnejšie bijú na poplach. Škodlivé účinky cukru, ktorým sa denne dopujeme, môžu mať totiž ďalekosiahle zdravotné dôsledky.
Veľakrát si ani neuvedomíte, akým množstvom cukru potrápite svoj organizmus. Skôr ako sa zahryznete do milovanej šišky bohato posypanej bielym práškovým cukrom, mali by ste vedieť, že svojmu telu posielate iba prázdne kalórie. Žiadne vitamíny, minerály a živiny! A keby len to. Pre náš organizmus je rafinovaný, čiže priemyselne spracovaný cukor mimoriadne škodlivý. Potvrdilo sa totiž, že je obrovskou záťažou pre naše trávenie. Spomaľuje prechod aj kvalitnej, zdravej stravy tráviacim systémom. Skúste si spomenúť, ako vás bolelo brucho po tom, čo ste na nejakej oslave neodolali tanierom plných zákuskov.
Zabijak živín
V momente, keď si slastne poutierate ústa od bieleho prášku, vaše telo zažíva šok. Potrebuje vyššie dávky vitamínov skupiny B a minerálov, ako sú vápnik, horčík, chróm a zinok. Okrem toho má zvýšené nároky na vlákninu a živiny. Okrem trávenia dostáva zabrať celý váš imunitný systém.
Sladký heroín
Cukor je neprirodzená chemikália. Pre jeho návykovosť a spôsob spracúvania ho lekári neváhajú porovnávať dokonca s heroínom! Hovoria o ňom ako o jednom z najničivejších narkotík. Ide totiž o neprírodnú hmotu vyprodukovanú priemyselnými procesmi. Heroín aj cukor sa získavajú veľmi podobným spôsobom rafinácie. Cukor vie byť poriadne zákerný. Po viacročnej konzumácii vám môže zničiť pankreas aj adrenalínové žľazy a celý váš endokrinologický systém „hodí“ do úplnej nepohody. A to už nespomíname nebezpečné prírastky na váhe…
Cukor vyvoláva:
1. nervozitu
2. nesústredenosť
3. agresivitu
4. násilie
5. depresie
6. nekontrolovateľné emócie
Cukor má na svedomí aj toto:
- dentálne poruchy, ako sú zubné kazy, krvácajúce ďasná, poruchy kostnej štruktúry a straty zubov
- nadmerná konzumácia spôsobuje preťaženie metabolizmu a je podstatnou príčinou vzniku cukrovky
- je buď príčinou, alebo prispieva k vzniku srdcových chorôb, ateroskleróze, mentálnym poruchám, senilite, hypertenzii a dokonca k rakovine.
- poškodzuje pečeň
- znižuje hladinu HDL, čiže dobrého cholesterolu
- podporuje vznik osteoporózy
- prispieva k starnutiu kože a k zmenám štruktúry kolagénu
- môže spôsobiť sivý zákal
- prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby
Zakážu cukor v džúsoch?
Európska komisia zvažuje, že v celej Únii zakáže pridávať cukor do väčšiny ovocných džúsov, aby tak podnietila Európanov k zdravšiemu životnému štýlu. Počet ľudí, ktorí bojujú s obezitou a s ňou spojenými chorobami, totiž rapídne rastie.
Viete, že…
Cukor blokuje činnosť polície vo vašom tele, ktorá dohliada na prácu imunitného systému? Jedna biela krvinka dokáže za hodinu zlikvidovať až pätnásť baktérií. Po tom, ako si dáte iba 100 gramov cukru, poradí si už iba s jednou baktériou. Sušený tabak môže obsahovať až dvadsať percent cukru a niektoré cereálie ho majú v sebe až päťdesiat percent?
Zdroj: internet